Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Koncem 70. let minulého století většina Vietnamců sympatizovala s komunisty a Američanům nezbylo, než odejít. Na jednání v Paříži, které americkou přítomnost ukončilo, sice komunisté podepsali, že ve Vietnamu budou svobodné volby ... atd. Asi jako to na konci 2. světové války slíbil Stalin, že v osvobozených zemích bude demokracie. Po vítězství komunistů Vietnamci brzy vystřízlivěli a řeší to emigrací. Asi tak, jako lidé utíkali od nás nebo z Kuby.

V Iráku je to složitější: jsou tam šíité, sunnité a další. A mezi nimi jsou umírnění a fundamentalističtí. Byli tam i křesťané, ale ti již většinou utekli. Nejsilnější či nejaktivnější se ukázali radikální islamisté, kteří už ohrožují Bagdád.

Ve většině zemí měli islamisti podporu od bývalého Sovětského svazu. Důvod byl jednoduchý: Stavěli se proti USA. Když ovšem islamisté začali zvedat hlavu v Čečně a na jiných místech Ruska, Rusové s nimi nemilosrdně zatočili. A nehleděli na to, že na stranu Čečenců se staví kdejaký demokrat.

Vykládat dění ve světě jako souboj demokracie a komunizmu bylo možné za našeho mládí, dnes je situace složitější a s tímto schématem již nevystačíme.

1 1
možnosti
JR

J29a73r18a 71R51a31n35k

15. 6. 2014 8:00

Tu Cecnu jste si znacne zjednodusil, pane Jilek.....a co Beslan, Dubrovka, kde rusky sociopat nechal zabit vlastni lidi a deti?RvRvRv

0 0
možnosti
Foto

Bože, to snad není pravda !RvRv

1 0
možnosti
VL

Pane Bože odpusť Svobodným a jiným pomateným politickým stranám a straničkám neboť nevědí, co činí a myslí si, že jsou konzistentní.

Oni vám to ti kmenový náčelníci časem vysvětlí!

1 2
možnosti
JH

Svobodní a jiné pomatené straničky ještě nikomu neublížili, nemají za sebou milióny mrtvých na rozdíl od ideologie Vašich preferentů.

1 2
možnosti
  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 991x
Pozorovatel politického a sportovního dění.

Seznam rubrik